Kaksi erilaista samanlaista

Kaksi erilaista samanlaista

#2lihavaamiestä

#2lihavaamiestä

Sattumalta yhteistyöhön

Mistä kaikki alkoi? Meidän on mentävä ajassa taaksepäin, itseasiassa todella kauas. Aina vuoteen 2004. Kyllä, silloin syntyneet ovat jo aikuisuuden kynnyksellä. Tuohon aikaan Marko oli aloittanut uuden tapahtuman luomisen osana kehitystyöryhmää. Henrik opiskeli ja sattuman oikusta päätyi toteuttamaan vaativaa it-projektia samaisen tapahtuman kehityksessä.

Kaksi lihavaa miestä vuonna 2004
Lihavat miehet vuonna 2004. Silloin nimi ei vielä velvoittanut molempia...

Projektin jälkeen kaikki olisi voinut jäädä silleensä, mutta lieko herrojen samainen syntymäpäivä (tosin 10 vuoden erolla) vai jokin muu klikki aiheuttanut sen, että ei mennyt vuottakaan ilman kohtaamista jossain tilanteessa. Jos ei ammattimessujen yhteydessä niin ICT-projektien parissa. Marko jatkoi tapahtumien parissa, edistyen päälliköksi ja myöhemmin toimariksi. Henrik puolestaan pyöritti start-up – bisneksiä kotimaassa ja kansainvälisesti.

Kaikki sujui omalla painollaan, kunnes Henrik tuli vierailemaan eräässä Markon järjestämässä tapahtumassa. Juuri sillä hetkellä erään alihankkijan totaalinen epäonnistuminen työssään ja sen aiheuttama kaaos oli akuuteimmillaan. Vuosien myötä ihmistuntemus oli kasvanut ja huomatessaan Markon olevan todella vähäsanainen, Henrikin ensimmäinen kysymys miesten tavatessa olikin ”Moro, mikäs on vialla?”. Marko kertoi perusongelman ja Henrikin vastakysymyksestä muodostuikin myöhemmin liiketoiminnan kantava termi: ”Voisiko tämän tehdä paremmin?”

Tapaamisen seurauksena Henrik kokosi tiimin ja toteutti softaprojektin Markon toiveiden mukaisesti. Tämän yhteisen tekemisen aikana heräsi toistuvasti sama kysymys: ”tehtäisiinkö joskus yhdessä bisnestä?”

Vuosia myöhemmin tähän avautui mahdollisuus. Marko ilmoitti lopettaneensa työssänsä ja miettivänsä mitä tekisi isona. Puoli vuotta myöhemmin Marko tuli mukaan Henrikin perustamaan osakeyhtiöön ja #2LihavaaMiestä aloitti työnsä.

Henrik Kalliola, tarinankertoja

Yritystoiminnan ensiaskeleeni otin jo 16-vuotiaana, joten on jo tullut saatua maistiaisia siitä mitä yrittäminen parhaimmillaan ja varsinkin pahimmillaan on. Tällaisena ”paskan puhujana Jumalan armosta” ohjauduin vuosia sitten kuin varkain yrityskonsultointiin ja sillä tiellä on pysytty.

Asiakkaita on ollut laidasta laitaan, alkaen mallista yksi mies + Hiace aina yli 10 000 henkilöä työllistäviin kansainvälisiin korporaatioihin. Töitä on tehty Euroopasta Pohjois-Amerikkaan ja sieltä Aasiaan. Toimialakirjokin on ollut melko kirjava: informaatioteknologiasta maatalouteen, viihdeteollisuudesta prosessiteollisuuteen kuin valmistavasta teollisuudesta sosiaali- ja terveysalallekin.

Suoraselkäinen savolainen

Yhteinen nimittäjä näillä on se, että kaikissa yrityksissä ja valtiollisissa toimijoissa organisaatio koostuu aina ihmisistä. Joten asia joka kaikkien tulisi sisäistää on se, että konsultointia ei koskaan tehdä yrityksille vaan ihmisille. Pohojalaas-savolaesena hybridinä olenkin todennut sen, että tehtävissäni suurimpiin vahvuuksiini kuuluu olla suoranuottinen, mutta lupsakka höpöttelijä.

Ihmisenä olen nopeasti innostuva, mutta analyyttinen. Kun päätän aloittaa jotain tekemään, muutun hyvin päämäärätietoiseksi ja teen myös päätökset nopeasti, kun tietoa päätöksen tueksi on mielestäni riittävästi saatavilla. Haluan aidosti kuunnella asiakasta, kohdata hänet ihmisenä ja ymmärtää asioiden erilaiset näkökulmat.

Insinööriluonteeni ja taustani vuoksi ymmärrän tekniikkaa erittäin hyvin ja tuleepa kotiverstaassakin savun hälvettyä tarkisteltua kytkentöjä.

Vahvuudet:

Kokonaisuuksien hahmotus ja asioiden priorisointi tavoitteen kannalta. Tarvittaessa hankalien kysymysten kysyminen ja uusien näkökulmien etsintä. Ratkaisujen löytäminen ja keskustelujen/kanavien avaukset. Tärkeimpänä kuitenkin ihmislähtöisyys.

Tekninen osaaminen:

Yli 20 vuoden kokemus ICT- ja mobiilialalta sekä omakohtainen kokemus raskaskonepuolelta tarjoavat kohtuullisesti työkaluja tekniselle puolelle.

Marko Toivakka, analysaattori

Monipuolinen menneisyys mahdollistaa mielenkiintoisen nykyisyyden. Kaupparatsu, it-ammattilainen, valokuvaaja, taiteilija, taittaja, sisällöntuottaja, tapahtumatuottaja, sovelluskehittäjä, toimitusjohtaja – joskus laskin yli 20 ”ammattia”, joilla olen elantoani tienannut. Selkeästi on havaittavissa lieviä ADD-oireita, mutta onneksi lieväoireinen hyperfocus, vilkkaat aivot sekä kyky oppia helposti auttavat saamaan aikaan asioita nopeasti ja aikataulussa pysyen.

Loogisempi kuin Rubikin kuutio

Jos ystäväni joutuisivat määrittelemään minut yhdellä sanalla, se todennäköisesti olisi ”looginen”. Erikoisalaani on purkaa asiat atomeiksi ja järjestellä ne uusiksi. Loogisuus ja elinikäinen omien polkujen kulkeminen auttavat löytämään uusia etenemisväyliä lähes tilanteessa kuin tilanteessa.

Vuosia etsin ammattinimikettä, joka kuvaisi osaamistani parhaiten. Kuitenkin vasta muutama vuosi sitten törmäsin Suomeen rantautuneeseen termiin, joka tuntui ensimmäiseltä sopivalta: generalisti – se, joka osaa vähän kaikkea muttei paljon mitään.

Vaikka olenkin perinteinen insinööriluonne (ja introvertti), yksi vahvuuksistani on ihmismielen ymmärtäminen. Ehkä osittain taustalla on jälleen analyyttisyys – halu ymmärtää miksi ihminen toimii kuten toimii. Oli syy mikä tahansa, olen saanut kiitosta tavastani rakentaa tiimi ja saada se toimimaan kunkin tehdessä asioita, joissa on vahvimmillaan.

Työ ei onneksi ole kaikki kaikessa. Töiden ulkopuolella olen onnistunut voittamaan yhden kirjoituskilpailun ja yhden luontokuvakilpailun. Puutarhasta olen rakentanut ilmeisesti omanlaisen, koska jopa paikallinen puutarhaseura on tehnyt tutustumismatkan siihen. Ja suomalaisen miehen tapaan kaikenlainen rakentelu kulkee verissä – oli kyseessä sitten varasto, terassi tai vanhat moottoripyörät. Lisäksi olen varajäsen Keski-Suomen Yrittäjien hallituksessa sekä yhteyskummi Keski-Suomen Yrityskummeissa. Taitaa siis vapaallakin ADD nostaa välillä päätänsä.

Vahvuudet:

Myynnin ja markkinoinnin kehittäminen. Kokonaisuuksien hallinta ja kehittäminen, konseptien kehitys, visionti – kauas katsominen ja polun rakentaminen, ratkaisujen löytämien, asioiden yhdistely uudeksi, ihmisten toiminnan ymmärtäminen. Visuaalinen luovuus ja tarinallistaminen.

Tekninen osaaminen:

Projektinhallinta ja -johtaminen, tiimin rakentaminen ja motivointi, myynti ja markkinointi sekä niiden johtaminen. Tapahtuman logistiikka, budjetointi, tapahtumien aluesuunnittelu ja asiakasvirtojen hallinta, sisällöntuotanto ja ohjelmat, käytännön järjestelyt. Graafiset työt, kotisivujen ja sähköisen markkinoinnin toteutus. Tekstin tuottaminen ja tarinoiden kertominen. Lisäksi itseoppinut taiteilija.

Tutuimmat digitaaliset työkalut:

Excel, Indesign, Illustrator, Photoshop, Lightroom, Premiere, AutoCad, Revit, WordPress

Marko Toviakka
Markolla on huikea kyky nähdä asiat analyyttisesti. Hän on nähnyt persoonani sokeat alueet, joihin minulla itselläni ei ole ollut pääsyä.