Projektijohtaminen
Projektijohtaminen
Rahoituspäätöksestä työt vasta alkavat
Rahoituksen myöntämisestä työt vasta alkavat
Eräänä päivänä pomon puhelin soi. ”Simo Säätäjä täällä terve. Katselin tuossa teidän yrityksen toimialaa ja tiiätkö – teidän olisi todella helppo saada julkista rahoitusta. Juteltaisiinko hetki rahoitushakemuksista?” Kuvio oli selkeä – Simo tekisi heille rahoitushakemuksen projektiin (pienellä veloituksella, toki) ja firmalle olisi mahdollista saada jopa puolet kuluista ”ilmaista” rahaa. Tarjous oli houkutteleva ja kyllä ihan oikeita kehityskohteita toiminnassa ja tuotteissa oli.
Simo teki, minkä lupasi. Rahoitushakemus hyväksyttiin ja ennakkosummakin tuli tilille. Hetken meni ihan kivasti, mutta sitten joku vilkaisi tarkemmin viestiä, joka rahan mukana oli tullut. ”Projektin raportit, tuntikirjanpito, kehitystyö, tarjouspyyntö” – ihan kuin koko paperi olisi kirjoitettu hieroglyfein, niin haastavalta tuntui hahmottaa mitä kaikkea pitäisi projektin osalta tehdä.
Yksi asia oli kuitenkin yksiselitteinen: ”tuki voidaan periä takaisin, jos ehtoja ei täytetä”. Tässä vaiheessa paluu todellisuuteen oli nopea – rahoituksen saatuaan kukaan ei ollut ehtinyt eikä muistanut keskittyä prosessin hallinnointiin. Pomo näki jo painajaisia perintätoimista, ikävästä maineesta ja jopa konkurssista.
Onneksi hän kuitenkin uskaltautui avautumaan tilanteesta Kahdelle Lihavalle Miehelle. Hän kertoi suruissaan miten asiat olivat edenneet. Epätoivo vaihtui kuitenkin hämmästykseen, kun lihavat miehet totesivat, ettei tilanne ole vielä toivoton.
Luvan saatuaan he käärivät hihansa, etsivät ja kaivoivat kaiken tarvittavan tiedon jo tehdyistä asioista, selvittivät mitä vielä pitää tehdä päivittäen suunnitelmia, etsien osaajia ja raivaten tietä ennen läpitunkemattomalta piikkiryteiköltä vaikuttaneeseen maastoon. Pian yritys olikin opastettu jälleen turvalliselle polulle ja projekti saatu valmiiksi kaikki rahoittajan ehdot täyttäen. Opastajat, Kaksi Lihavaa Miestä, katselivat yrityksen uutta suuntaa ja totesivat: ”Olipa lähellä, mutta näitä haasteita vartenhan me olemme olemassa. Mutta toivottavasti seuraava ottaa yhteyttä meihin jo projektin alkuvaiheessa.”
Projektijohtaminen vaatii kykyä hallita kokonaisuuksia
Rahoitusprojektien suurin työ ei ole rahoituksen hakeminen. Suurin työ on viedä projekti ehtojen mukaisesti maaliin saakka. Tämän osoittaa esim. vuonna 2021 uutisoidut tiedot normaalia suuremmista tukien takaisinperinnästä, joiden suurimmaksi syyksi arveltiin rahoitusta saaneiden kokemattomuus projektien toteuttamisesta.
Projektijohtaminen
Meillä on erittäin vahva kokemus projektien johtamisesta. Laaja toimialaosaamisemme tukee lähes kaikkien toimialojen erikoispiirteiden nopeaa hahmottamista. Kun ymmärtää yrityksen perusliiketoiminnan, erillisen projektin käytännön vaatimukset sekä rahoituksen erityisehdot projektityöskentelyssä, saadaan kokonaisuus rokkaamaan oikein.
Kun otat 2LM:n mukaan projektien toteutukseen varmistat projektin etenemisen ja hallinnoinnin rahoittajan hyväksymissä raameissa, unohtamatta kuitenkaan yrityksen etua. Tärkeintä on kuitenkin se, että vapautat yrityksen työaikaa olennaisimpaan eli itse projektin ja liiketoiminnan tekemiseen.
Projektijohtamisen sopimukseen voidaan sisällyttää mm. seuraavia toimia:
- tukiehtojen mukainen raportointi
- tukiehtojen mukainen toteutus
- kilpailutukset
- avainhenkilöiden etsintä
- projektisuunnitelma
- projektin valvonta
- talouden seuranta
- tiimien välisen tiedonkulun varmistaminen
- yhteistyökumppanien kartoitus
- kirjanpidon valvonta
- työaikaseuranta
Projektijohtamisen hinnoittelu tehdään tapauskohtaisesti arvioituun työmäärään perustuen joko kokonaistarjouksena tai tuntihinnoitteluna.
Kysy tarjous
Henrik Kalliola
Yli 20 vuoden kokemus kotimaisista ja kansainvälisisistä projekteista. Verkostoja 20 maassa.
- henrik (at) 2lm.fi
- 0413 666 052
Marko Toivakka
Yli 20 vuoden kokemus projektien ja tiimien johtamisesta, yritystoiminnan kehittämisestä sekä liiketoiminnan johtamisesta.
- marko (at) 2lm.fi
- 0400 735 259